Op basisschool De Hobbit
basisschool1977 - 2005

In 1977 rondde ik mijn opleiding aan de PA (nu: PABO) af. Op mijn 19e was ik dus onderwijzer. Op De Hobbit - toen nog De Schollevaar - mocht ik beginnen.

Naast muziek en gym stond (voor)lezen op mijn lijstje favoriete vakken. Kinderen vonden dat meestal ook niet vervelend. Tijdens het voorlezen kon je altijd goed zien of een boek écht aansloeg.

Het daagde me uit ook te gaan schrijven. Spannend om te zien hoe dat in de groep beviel.

 

Sluiting basisschool

Twaalf jaar na mijn vertrek sloten de deuren van basisschool De Hobbit definitief. Enig verband tussen die twee feiten ligt overigens niet voor de hand.

 

Volle klas

Ik heb het nooit precies nagerekend, maar ik moet in die bijna dertig jaren ruim 800 kinderen in de klas hebben gehad. Klassen met maar liefst 39 leerlingen tikken lekker aan!

Hoewel elk kind, elke klas en elk schooljaar verschillend was, wil je na zo'n lange tijd weleens wat anders. Ja, er is leven na de basisschool.

Naar educatieve uitgeverij Ambrasoft

Ambrasoft

Tekstschrijver gezocht

In 2004 zocht educatieve uitgeverij Ambrasoft een tekstschrijver. Niet voor de hoofdvestiging Enkhuizen, maar voor het op te richten filiaal in IJsselstein. Dat zou goed te doen zijn vanuit Oosterhout.

De Ambrasoft-programma's voor rekenen en taal werden op dat moment op zo'n 70% van alle Nederlandse basisscholen gebruikt. Mijn school deed dat ook al jaren.

Ik besloot in de pen te klimmen. Het zou een mooi avontuur kunnen worden. En ... dat werd het ook.

In de begintijd stond vooral de ontwikkeling van het programma WoordenSTART (uitbreiding van woordenschat) centraal.

 

Nieuwe oefeningen Ambrasoft

Bij Ambrasoft mocht ik naast kinderverhalen schrijven ook meedenken over nieuwe oefeningen. Met een editor zette ik die in het programma. Verder maakte ik ook foto's en sprak ik teksten in. En daarna nog even bewerken natuurlijk ... Het werd een goede stap, en een leerzame.


Noordhoff

Verhalen Ambrasoft

In 2008 werd Ambrasoft onderdeel van Noordhoff. Eerst was de standplaats Houten, later Utrecht. In mijn Ambrasoft-jaren heb ik in totaal ruim 60 verhalen geschreven. In de meeste speelden Tom en Tamira een rol. Elf verhalen zijn Weetboeken (fictie/wereldoriëntatie). En samenwerken met illustrator Aad Bijloo (van StudioAB) aan de drie stripverhalen was ook steeds een feestje.StudioAB

 

Uitgeverij De Eenhoorn
Boeken over Dup
Dup

In oktober 2010 verscheen mijn eerste kinderboek, Dup vangt een staart bij de Vlaamse uitgeverij De Eenhoorn. Dup woont met zijn moeder in een flat. Als Dup op een dag alleen thuis moet blijven, gaat het helemaal mis. Wie is er eigenlijk nog te vertrouwen?

Uitgeverij De Eenhoorn gaf begin 2011 ook het tweede boek over Dup uit. In Dup in de Bramenstraat komt Dup weer in de problemen. Samen met klasgenoot Robbert raakt hij verstrikt in een lastig zaakje.

Beide boeken werden geïllustreerd door de bekende illustratrice Milja Praagman.

Bestellen kan natuurlijk heel gemakkelijk in de (lokale) boekwinkel. Ook in de onlinewinkels kan dat. Maar wil je (voor hetzelfde geld) een gesigneerd exemplaar? Ga dan naar Contact en laat een berichtje achter. Je krijgt het boek mét een persoonlijke opdracht dan rechtstreeks van mij.


In augustus 2020 verscheen ook het derde verhaal over Dup. In Dup en Daya probeert Dup niet alleen zijn eigen problemen op te lossen, maar ook die van Keesje en Deevie. Hij komt er al snel achter dat opboksen tegen je moeder en een bazige tante knap lastig kan zijn. En hoe is hij een jongen te slim af die minstens een kop groter is? Het is maar goed dat Daya in de buurt is.

Dup en Daya: lekker lezen in de basisschool. Het verhaal voor de midden- en bovenbouw is speciaal geschikt gemaakt voor begrijpend lezen. Daarom verscheen het bij LeesMees, de specialist van het nieuwe begrijpend lezen.
De serie Kort en klein
Een piepklein stukje dag

Het werd tijd voor een andere vorm van creatief schrijven. De verhalen moesten korter én voor alle leeftijden. Ze moesten gemakkelijk in een piepklein stukje van je dag passen. Even lezen en dan weer door. Kort en klein. Dat idee.

 

kort klein

Kort en klein | Kees

In december 2016 schreef ik Kees, het eerste Kort en kleintje. In oktober 2017 verschenen Flexgekte en Potje op Schrijverspunt. Daarnaast werden Omelet en Spagaat ook op ColumnX geplaatst.

In totaal zijn ze daar duizenden keren gelezen. Vanaf augustus 2018 spelen ze een thuiswedstrijd, hier op HenkTekst.

 

E-book

Ik werk ook aan het e-book Kort en klein. Hierin worden veel verhalen uit de serie opgenomen. Meer informatie vind je hier.

HenkTekst en de KVK

KVK

KVK Breda

Het klinkt als een spannend boek. En dat is het eigenlijk ook!

Op 10 augustus 2018 was het tijd om naast mijn vaste baan (ook) op eigen benen te staan. Dus ... even de naam HenkTekst bedenken en hup, naar de KVK. (De korte versie van het hele verhaal.)

 

Hulp bij tekst

Het looprek van de dagelijkse baan paste daar op dat moment nog goed bij. Naast mijn werk voor Ambrasoft en Noordhoff bleef er genoeg tijd over om mensen te helpen die vastlopen in teksten.

 

Oog voor je tekst

Na dat officiële bezoekje aan de KVK in Breda strijk ik allerlei teksten glad. En als tekstschrijver schrijf ik nieuwe. Ik help waar het nodig is. Oog voor je tekst. Voor het fijne gevoel dat teksten helemaal in orde zijn.

Een nieuwe werkplek?
Thuis

Vanaf 1 maart 2019 veranderde er een hoop qua werkplek. Mijn dagelijkse ritten voor Ambrasoft en Noordhoff stopten. Mijn eigen bijdrage om het fileprobleem eindelijk eens op te lossen. Onder het motto: alle beetjes helpen.

Win-win werkplek

Een ander kantoor, een ander adres? Och, dat valt reuze mee. Na het ontbijt ga ik de trap op en ... ik ben er. Alles lekker bij de hand. Ik werk voortaan thuis. Dat scheelt al snel een uurtje of drie per dag. Als dat geen winst is!?

Alle tijd om HenkTekst wat ruimer op te zetten, om veel klussen op te pakken en veel mensen te leren kennen. Fijn!

werkplek